Topp 8 tips til ferien i Gdansk – Morsomme og interessante ting å gjøre

Planlegger du å legge ferien til Gdansk, og trenger noen gode tips til turen?

Da kan vi hjelpe deg. På denne siden deler vi 8 tips som vi tror kan komme godt med til din reise til vakre Gdansk.

Gdansk er en perle på den Polske Rivieraen ved Østersjøen.

I nesten 1000 år har byen vært en av landets viktigste havne- og handelsby. Her får du muligheten til å kombinere bade strand- og byferie.  Dyrk de flotte badestrendenene og havet ved Sopot, eller gå på oppdagelsestur i de historiske gatene, med dens flotte arkitektur og vakre kirker.

Kanskje har du lyst til å besøke spennende museer, eller shoppe til lave polske priser (Se forøvrig vår shopping-guide til Gdansk).

Om kvelden kan velge mellom innbydende restauranter, koselige kaffeer, samt livlige barer og nattklubber. Valget er ditt!

1. Sightseeing i Gamlebyen

Gamlebyen er Gdansk mest magiske bydel. Her kan man vandre rundt blandt gamle, vakre hus og kirker, utforske små butikker, og nyte flott mat i restauranter og konditorier.

Gamlebyen ble, i likhet med mange andre deler av Polen, ødelagt under andre verdenskrig. Byen man ser i dag er derfor en bladning av svært gamle bygninger som overlevde krigens ødeleggelser, og rekonstruerte bygninger – som tidligere var helt eller delvis ødelagt.

Gamlebyen er liten, og har en svært koselig atmosfære. Du kan lett bruke mange timer her.

Vi anbefaler at du slår deg ned på en koselig restaurant eller utendørsterrasse.

Dersom du ønsker å kjøpe rav, har du mange muligheter her. Det er mange butikker i området som selger “Østersjøens gull”.

Det finnes også massevis av aktører som tilbyr private guidede turer i gdansk. Du kan booke en slik tur på forhånd. Sjekk for eksempel ut disse turene:
Gdansk privat tur til fots: Legender og fakta
Gdansk: 2,5-timers omvisning med ølsmaking

2. Besøk Ravmuseum

Du kan finne rav langs alle kystene i Østersjøen. I Gdansk finner du et av få museer som er fullstendig dedikert til det som kalles “Østersjøens gull”.

Ravmuseet i Gdansk er hele fire etasjer høyt, og har mange interessante avdelinger. Her kan man mellom annet få se dyre og planter som er helt innkapslet i rav.

Dette er virkelig et interessant syn, for du får mulighet til å se de forstenede plantene og dyrene fra alle vinkler. Det blir nesten som å stå og kikke på de med forstørrelsesglass!

Her får du også mulighet til å se kunst skapt av rav, det finnes alt fra rav-skjeer til rav-gitater!

Det er også en egen utstilling av rav-smykker.

Bygningen i seg selv har sin egen historie (som for eksempel torturkammere), og det finnes separate utstillinger på museet som dreier seg om dette.

3. Utforsk de vakre kirkene

En av de største serverdighetene i Gdansk er de mange praktfulle kirkene. St. Mariakirken fra 1502 er i likhet med den historiske havnekranen et kjennemerke for byen.

Kirken er bygget i sengotisk stil, og skal være den største mursteinskirken i verden. Den har plass til til hele 20.000 mennesker.

Hit kan du dra for å se på den fantastiske bygningen, men også for å se de fine maleriene og skulpturene som finnes inne i kirken. Gå ikke glipp av det astronomiske ur!

Aktivitetene man kan gjøre i kirken avhenger av årstiden. Ved juletider kan man for eksempel se en meget vakker julekrybbe i naturlig størrelse.

Dersom man besøker kirken på sommeren, kan man ta turen opp i kirketårnet. Her kan du nyte en fantastisk utsikt over Gdansk.

Da dette er en steinkirke, kan den være ganske kaldt i kirken om vinteren, så man bør derfor kle seg deretter.

Du bør heller ikke gå glipp av Oliwakatedralen. Denne kirken ble opprinnelig oppført i den 12. århundret, og har blitt gjennombygget flere ganger på grunn av brann. I dag rommer kirken en av landets eldste og største orgler. Det tok hele 30 år å bygge orgelet, og det er berømt for sine vakre toner.

Orgelet er i bruk nesten hver dag. Dersom du er heldig, kan du kanskje legge katedralbesøket til når det holdes konsert?

4. Strandliv i Sopot

Vi anbefaler at du tar deg en tur til nabobyen Sopot, som ligger mindre enn 10 km vest for Gdansk.

Sopot er kjent for sin brede og hvite sandstrand og luksushoteller med utsikt over Østersjøen. Her finner du også Europas lengste tremolo, som strekker seg hele 500 meter ut i havet. Byen forøvrig også kjent for sine flotte spa-fasiliteter, så her er det mange mulighteter for å få massasje eller andre skjønnhetsbehandlinger.

Du kan for eksempel sjekke ut Sopot Marriott Resort & Spa, som er Polens største spa og wellness hotell.

Sjekk gjerne ut en guidet tur. Sjekk for eksempel ut: Gdańsk, Gdynia og Sopot: Privat omvisning av høydepunktene.

5. Murale Gdansk Zaspa

Murale Gdansk Zaspa er en av Gdansk forstader, som har blitt forvandlet til en turistattraksjon.

Opprinnelig var stedet som enhver annen forstad, med kjedelige hus, beliggende i et svært trist miljø.

Forstaden gikk så gjennom en forvandling, der man begynte å male store veggmalerier på husene. Pluselig ble forstanden mye penere og mer tiltrekkende for besøkende.

Maleriene er enorme og viser mange viktige hendelser fra Polens historie. Det er så mange malte bygninger, at man lett kan tilbringe en time eller to her.

Dette er ikke bare en fest for øynene, det er også en utmerket mulighet til å se hvordan Gdansk befolkning lever utenfor det mer sentrale området av byen.

For å komme hit må du ta toget til Zaspa, og deretter gå et lite stykke for å få sett høyhusene.

6. Oliwa Zoo

Reiser du med barn, eller er du bare generelt interessert i dyr? Da er Oliwa Zoo et must å besøke.

Dyrehagen åpent i 1945, og var i flere ikke noen spesielt bemerkelsesverdig dyrehage.

Nylig har man dog investert mye i å forbedre dyrehagen, og i dag er Oliwa en av de største dyrehagene i Polen.

Dyrehagen har over 1000 dyr, som for eksempel zebraer, tigre, giraffer, elefanter, aper og løver. Du finner også avdelinger som “barnas dyrehage”, ponniridning og lekeområder.

7. Det Europeiske Solidaritetssenter

Det europeiske solidaritetssenter er et veldig interessant sted å besøke. Her får du oppleve nåtidshistorie på en meget intens måte. Museet avspeiler ikke bare polsk historie, men historien til hele den europeiske befolkning.

Her får du se filmer og dataprogrammer som viser den polske utvikling og de skritt Polen har tatt for å oppnå enorme endringer i samfunnet. Du får også mange interessante fakta om fagforeningen Solidaritet og streikene og opprøret ved Leninverftet i Gdansk.

Museumet ligger litt utenfor sentrum. Den enkleste måten å komme seg hit på er å ta taxi (som forøvrig er rimelig i Polen).

8. Utflukt til halvøyen Hel

I Puckbukten ved Hel er det gode muligheter til å drive vannsport. Hel tibyr blant annet et av Europas beste steder for vindsurfing.

I Hel by finner du i tillegg mange hyggelige restauranter, barer og butikker. Du bør også ta turen innom Fiskerimuseet i en gotisk kirke, her er det fantastisk utstikt fra kirketårnet.

Du kan også komme tett i på seler i Sealarium. Her pleier de skadede seler.

Du kan enten leie en leiebil og kjøre til Hel selv, eller så kan du ta fergen fra Gdansk. Dersom du kjører selv, anbefaler vi et stopp i byen Puck. Dette er en hyggelig, gammel kystby med en fin marina.

Anbefalte hotell i Gdansk

Hotel Grano Old Town

Hotel Grano Old Town er et moderne hotell som 300 meter fra Brama Zielona (Den grønne port). I nærheten av hotellet finner du kjente attraksjoner som Długi Targ, Kranporten og Neptunfontenen. Det finnes mange fine kafeer, restauranter, butikker og butikksenter i området.

Hotellet tilbyr blant annet restaurant, romservice og døgnåpen resepsjon. Gratis WiFi er tilgjengelig på hele overnattingsstedet. Hotellet har minibank, badstue, innendørsbasseng og et fint SPA-område.

I tillegg tilbyr hotellet en herlig frokostbuffé eller kontinental frokost.

Du kan bestille rom på hotellet her: Hotel Grano Old Town.

Hampton By Hilton Gdansk Old Town

Hampton By Hilton Gdansk Old Town nyter en sentral beliggenhet midt i gam lebyen, kun 2 minutters gange fra Neptun-fontenen. Her er det mange restauranter og butikker i umiddelbar nærhet.

Hotellet tilbyr et døgnåpent treningsstudio, et konferansesenter, en restaurant, en døgnåpen resepsjon og boenheter med gratis WiFi.

Den daglige frokosten serveres i Breakfast Zone, og består av kontinentale valg og bufféretter.

Du kan bestille rom på hotellet her: Hampton By Hilton Gdansk Old Town.

Holiday Inn Gdansk – City Centre, an IHG Hotel

Holiday Inn Gdansk – City Center ligger i Gdańsk sentrum på øya Spichrzów, 450 km fra Długi Targ. Overnattingsstedet tilbyr fasiliteter som et døgnåpent treningssenter, konferansesenter og en restaurant. Her er det i tillegg en døgnåpen resepsjon og gratis WiFi.

Alle rommene har moderne innredning, er røykfrie, og har klimaanlegg og eget bad.

Hver morgen serveres en frokostbuffé med et bredt utvalg av lokale retter, ferskt brød og frokostblandinger.

Dersom du overnatter her, må du ikke gå glipp av Sky Bar i 8. etasje. Her får du panoramautsikt over byen.

Du kan bestille rom på hotellet her: Holiday Inn Gdansk – City Centre, an IHG Hotel.

Kjenner du til noen flere ting man kan gjøre i Gdansk? Da må du gjerne tipse oss ved å bruke kommentarfeltet nedenfor.

Se også:  Shopping-guide til Gdansk

TIps!
Sammenlign priser på flybilletter til Gdansk med momondo.no.

Se også:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *