13 gode tips til deg som skal ut og fly med en baby

Når man får barn blir verden snudd opp-ned på svært kort tid. De enkleste oppgaver, som bare det å komme seg ut ytterdøra, krever plutselig mye planlegging.

Dersom du nå har bestemt deg for reise med fly med en baby, så har du kanskje mange bekymringer og spørsmål om hvordan du kan gjennomføre dette. Men frykt ikke, dette skal gå så bra!

På denne siden vil vi gi deg en rekke gode tips til hvordan du skal komme deg gjennom den første flyturen sammen med en liten baby.

Noen gode tips til deg som skal ut og fly med en baby

1. Bestill flybilletter på fly som vanligvis ikke er fulle

Det kan være en fordel å unngå rushtrafikken og lange køer i sikkerhetskontroller. Det er også ganske trangt på fly, og det er kjekt å få litt ekstra god plass. Kanskje er dere heldige og få en hel 3-seters rad for dere selv, for selv om babyer som regel ikke får egne seter, kan det være svært kjekt å få dette ene ledige setet.

Dersom dere ikke er fornøyd med setene dere har fått, så kan dere se dere om i flyet om det er noen ledige rader. Henvend dere så til kabinpersonalet, og spør om det er noen muligheter for å få bytte plass.

Dersom du har råd og anledning kan det også være kjekt å bestille et ekstra sete, særlig dersom det er en lang tur dere skal på. Du kan også spørre ved innsjekk om flyet er fullt eller ikke. Dersom det ikke er fullt kan du høre om de har anledning til å blokkere et sete ved siden av deg, slik at du kan bruke dette til avlastning.

2. Velg avgangs- og ankomsttid med omhu

Det kan være smart å ta hensyn til barnet når dere skal velge avgangs- og ankomstid.

Det kan for eksempel være litt dumt å lande et sted midt på natta, og måtte vekke babyen for påkledning osv når babyen helst vil sove. Ofte kan det være best å lande tidlig på dagen, for da er kanskje både du og babyen mest opplagt.

3. Ta med egen mat

Det er lurt å ta med mat som du vet babyen liker. Hovedregelen er at du ikke får ta med væske gjennom sikkerhetskontrollen. Det gjøres dog et unntak for barnemat og morsmelkerstatning. Beholderne kan inneholde mer enn 100 ml, og trenger ikke å pakkes i gjennomsiktig, lukkbar plastpose. (Kilde: Avinor.no)

Som regel er kabinpersonalet behjelpelig dersom du trenger å få varmet opp litt mat. Dersom du ønsker å være på den sikre siden kan det være greit å ha med utstyr hjemmefra også til dette, for eksempel en termos med varmt vann og en bolle som du kan bruke til å varme det opp i.

4. Barnevogner leveres som spesialbagasje

Du kan ta med deg barnevognen på reisen, men den må leveres som spesialbagasje ved innsjekk. Du får da utlevert tykk plast som du må pakke den inn med. Det kan være lurt å ta vare på denne plasten til dere skal hjem igjen, for det er ikke alle flyplasser i utlandet som har slikt. Husk at bagasjelappen skal festes godt synlig utenpå plastposen.

Det finnes også mer solid beskyttelsesutstyr, som kan kjøpes eller leies, for eksempel Prampack. Enkelte forsikringsselskaper dekker kun skader på vognen dersom den er pakket med slikt beskyttelsesutstyr. Dette bør du sjekke med ditt forsikringselskap.

Det finnes også noen typer vogner som er så små at de er godkjent å ta med inn i flyet som håndbagasje. Sjekk for eksempel ut Carena Kobbe Basic / Trend / Lux, Babyzen Yoyo+, Baby Jogger City Tour eller GB Pockit / Pockit +.

5. En bæresele / bæremeis gjør livet enklere

Når man befinner seg i sikkerhetskontroll og på flyplass forøvrig er det mest praktisk å ha hendene fri. Dersom babyen er for stor til bæresele, kan en bæremeis være et greit alternativ. Den har som regel liten nok til å gå som håndbagasje, og du kan bruke ekstrarommet som finnes på de fleste bæremeiser til håndbagasjen din.

Noen flyplasser har også barnevogner til utlån. Forhør deg gjerne om dette på forhånd.

6. Unngå stress ved ombordstigning

Noen flyselskaper lar småbarnsfamilien gå først om bord, med det gjelder slett ikke alle.

Dersom dere ikke får lov til å gå først ombord, så kan det være like greit å vente helt til sist. Slik unngår dere å stå i kø med en urolig baby i armene. Da er det like greit å slappe av i avgangshallen, og heller gå inn når alle andre har gått inn.

7. Be om flyseng

Dersom du skal på en langtidsreise, kan du be om å få en egen flyseng til babyen. Disse kan brukes til babyer på opptil 10 kg. Vær dog oppmerksom på at ikke alle flyselskaper tilbyr disse, så det kan være lurt å forhøre seg på forhånd.

8. Bilseter på fly

Hvis dere skal ut på langtur, så kan det være veldig praktisk å ha barnet i et bilsete inne i flyet. Vær da oppmersom på at setet må festes til en vindusplass som ikke er foran eller bak en nødutgang. Setet skal ikke være bredere enn 40 cm, og må være festet under hele turen.

Du må regne med å betale for en ekstra plass på flyet dersom du benytter deg av dette, da bilsetet vil kreve et eget sete på flyet. Du kan lese mer om bruk av bilseter på fly på Ryanair sine sider: Bilseter på fly.

9. Unngå ubehag ved opp- og nedstigning

Noen barn blir plaget av øreverk ombord på fly på grunn av trykkforskjellene, særlig under opp- og nedstigning. En smokk kan hjelpe til å utgjevne trykket, og er derfor en veldig fint hjelpemiddel å ha. Husk smokkesnor, det er ikke særlig gøy å krype mellom seteradene på leting etter smokken… (Her snakker vi av erfaring!)

Dersom barnet ikke tar smokk kan det også hjelpe å amme under opp- og nedstigning. Dersom du ikke ammer kan en flaske gjøre samme nytten.

10. Husk stellebaggen

Man vet aldri når man kan komme til å måtte skifte bleie, så stellebaggen bør tas med i flyet. Du bør ha med bleier og våtservietter. Det er også nyttig med å ha med en ekstra plastpose eller to til brukte bleier, tilsølte klær eller brukte våtservietter og lignende.

Flytoalettet er som regel utstyrt med stellebord, men vær forberedt på at dette kan være ganske trangt.

11. Leker og bøker

Det kan være lurt å ta med noen leker og bøker som du kan distrahere barnet litt med. Kjøp gjerne en ny bok eller rangle for anledningen, det kan være ekstra artig for barnet med en leke som det ikke har sett før.

12. Kle deg lett og ledig

Det kan også være en fordel at du tenker litt gjennom hva du skal ha på deg på flyter. Det føles ofte bedre med lette og ledige klær til en mor eller far som skal være fleksible.

Ta gjerne med ekstra skift både til deg selv og babyen. Dersom dere har hatt et uhell på turen får dere da mulighet til å skifte rett før dere lander eller mens dere venter på bagasjen. På denne måten slipper dere å gå med skitne klær når dere har landet.

Det kan også være greit å tenke på at det ofte er kaldt på flyene, selv om varme sommerdager. Pass derfor på at du har med nok varme klær til babyen. Kle gjerne barnet opp i lag til lag, og ta gjerne med en liten lue og et teppe.

13. Behold roen

Prøv å ikke la deg stresse dersom babyen skriker. Det er liten vits i å bekymre seg over hva de andre flypassasjerene tenker. Trøst deg heller med tanken om at du mest sannsynlig aldri ser de igjen etter denne turen. Flyduren gjør også at babygråt ikke høres like godt lenger bak i flyet. Mange av passasjerne har sikkert også barn selv, og da husker de det nok hvordan det var.

Bruk heller energien til å synge, lese, leke og trøste den lille så godt du kan.

Se også:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *