13 gode tips til deg som skal på bilferie med baby

Å kjøre bil er noe de aller fleste av oss gjør hele hele tiden, så det å ha med seg en baby i bilen er slik sett en dagligdags opplevelse.

Men det å kjøre på langtur med baby blir noe helt annet. For å gjøre denne opplevelsen mest mulig behagelig og overkommelig for både baby og voksne, har vi her laget en liste med gode råd og tips du kan ta med deg på veien før du tar ut på bilferie.

13 gode tips til deg som skal på bilferie med baby

1. Regel nr 1: Godkjent bilsete

Det aller viktigste å sørge for før du tar ut. er at babyen har et egnet og godkjent barnebilsete. Setet må være tilpasset barnets vekt, og skal monteres bakovervendt.

Husk på at de minste babyene ikke skal sitte for lenge i samme stilling. Derfor er det viktig at dere tar mange pauser slik at både du og babyen får strukket litt på seg.

2. Regelmessige spisepauser

Små barn bør spise regelmessig og ofte. Dersom blodsukkeret blir lavt, blir humøret dårlig også. Ta gjerne med noe du vet babyen liker spesielt godt, og som det er enkelt å spise på farten. Stans imdlertid alltid bilen når du skal gi babyen mat. Dersom babyen skulle sette noe i halsen er det ikke akkurat ideelt å være midt i trafikken.

3. Monter et speil i baksetet

Når babyen sitter bakovervendt i baksetet, blir det vanskelig, for å ikke si umulig for sjåføren å holde øye med henne. Da er det smart å montere et speil i baksetet, slik at man har mulighet til å holde babyen under oppsikt.

4. La ikke løse ting ligge i bilen

Med tanke på sikkerheten bør man ikke la løse ting ligge i bilen. Tenk deg for eksempel at du må bråbremse, og det ligger et løst videokamera på hattehylla. Eller kanskje en tung bag som ligger på toppen av annen bagasje.

Kjører dere stasjonsvogn, så kan det av samme grunn være lurt å montere et sikkerhetsnett mellom bagasjerom og passasjerhus.

5. Ha underholdning tilgjengelig

Ha gjerne noen leker eller rangler tilgjengelig som barnet kan leke seg med i fanget. Det kan også være fint for den lille å kunne kikke ut av vinduet. Du trenger som regel ikke bekymre deg for at babyen skal bli bilsyk, svært få babyer blir det.

6. Hvor lenge kan vi kjøre før vi tar pause?

Hvor lenge dere kan kjøre før dere tar pause må du nesten føle litt på selv. Du kjenner best din baby, og vet best hvor lenge han eller hun tåler å kjøre om gangen. Noen babyer bysses i søvn omrent med en gang de kommer i en bil, noe som naturlig nok gjør det lettere å kjøre lenger. Andre babyer er mer urolige av seg og liker ikke å kjøre i det hele tatt.

7. Smokk

Et smokk kan være et godt hjelpemiddel for urolige babyer i bil, og kan hjelpe til med å roe de ned. Det er kanskje ikke så ofte man er ute å kjører langtur, og da kan man kanskje også la prinsippene om at smokk kun skal brukes ved soving vike litt.

8. Forlat aldri babyen alene i bilen

En baby må aldri overlates til seg selv alene i bil, enten det er på en bensinstasjon eller noen andre steder. Babyen kan eksempelvis bli overopphetet hvis det er varmt ute, og det har også hendt at svært små barn har greid å løsne på håndbrekket.

Det er heller ikke noen ønskesituasjon om bilen blir stjålet, mens babyen fortsatt sitter inne i den!

Se også:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *