Den ultimate guiden til Kreta: Oppdag øyas skjulte perler og bli overrasket!

Bli med oss på en spennende reise gjennom Kreta, en av de vakreste og mest interessante øyene i Hellas. I dette blogginnlegget vil vi gi dere svar på de mest stilte spørsmålene om Kreta og tips til hvordan dere kan planlegge drømmeferien og få mest mulig ut av tiden der.

Vi vil dele hemmeligheter om øyas beste strender, skjulte skatter og lokale delikatesser, samt hjelpe dere med å finne den perfekte innkvarteringen for ethvert budsjett og reisefølge.

Enten dere er et eventyrlystent par, en familie med barn, eller en vennegruppe som ønsker å utforske alt denne fantastiske øya har å by på, er dette blogg-posten for dere.

Så sett dere godt til rette og la oss ta dere med på en uforglemmelig reise til Kreta – et ekte paradis i Middelhavet!

Kreta: En øy rik på historie og kultur

Knossos, Kreta

Selv om Kreta først og fremst er kjent som en øy tilhørende Hellas, er den også så mye mer enn det. Beliggende i det vakre Middelhavet, omfavnet av det libyske hav i sør og Egeerhavet i nord, er Kreta en skattekiste av historie og kultur som bare venter på å bli utforsket.

Kretas rike kulturelle og historiske arv kommer til syne gjennom de imponerende minoiske ruinene som preger øya. Steder som Knossos, Phaistos og Malia er absolutt verdt et besøk, da de gir en dypere forståelse av Kretas historie og kultur.

Gjennom disse ruinene kan du nærmest føle historien komme til live og se hvordan den minoiske sivilisasjonen blomstret på øya for tusenvis av år siden.

Men Kretas historie strekker seg langt utover de minoiske ruinene. Øya har også vært påvirket av andre sivilisasjoner, som romerne, bysantinerne, venetianerne og osmanene. D

ette har ført til en unik blanding av kulturelle tradisjoner og arkitektoniske stiler som kan oppleves over hele øya. Sørg for å besøke den venetianske havnen i Chania, eller de bysantinske kirkene og de osmanske moskeene.

Kretas kultur skinner også gjennom i den lokale maten og folkelivet. Smak på de deilige kretiske rettene, som dakos, en tradisjonell brødsalat, eller lokale oster som mizithra. Besøk små landsbyer og opplev kretisk gjestfrihet på sitt beste, hvor lokalbefolkningen ønsker deg velkommen med åpne armer og deler av sin rike kultur.

Å utforske Kretas historie og kultur er en uforglemmelig opplevelse som vil gi deg et helt nytt perspektiv på denne fantastiske øya. Så pass på å sette av tid til å dykke ned i fortiden og la deg bli sjarmert av Kretas unike kulturarv.

Klima og reisetidspunkt: Måned for måned på Kreta

Klimaet på Kreta er typisk middelhavsklima, med varme, tørre somre og milde, fuktige vintre. August er spesielt varmt og solrikt, mens du kan forvente litt mer regn om vinteren. Det er verdt å vurdere når du ønsker å reise til Kreta, da været kan påvirke hva slags aktiviteter du kan gjøre. Våren og høsten kan være ideelle tider for vandring og sightseeing, mens sommeren er perfekt for soling og bading.

Januar

Kreta har milde vintre, og januar er vanligvis den kaldeste måneden med temperaturer som ligger mellom 8 og 15 grader Celsius. Det kan være perioder med regn, men det er fortsatt mange solrike dager. Dette er en god tid for å utforske øyas kultur og historie uten store folkemengder.

Februar

Februar ligner januar, med temperaturer som varierer mellom 8 og 16 grader Celsius. Regnet fortsetter, men det er også mange solfylte dager, noe som gjør det perfekt for sightseeing og avslapning.

Mars

Mars markerer begynnelsen av våren på Kreta. Temperaturene begynner å stige, og dagene blir lengre. Dette er en fin tid for å nyte naturen, da blomster og trær begynner å blomstre. Temperaturene varierer mellom 10 og 18 grader Celsius.

April

April er en populær tid for å besøke Kreta, da temperaturene fortsetter å stige og ligger mellom 12 og 21 grader Celsius. Dette er en ideell tid for vandring og utforsking av øya, da været er behagelig og naturen er i full blomst.

Mai

Mai er en av de beste månedene å besøke Kreta, med temperaturer mellom 15 og 24 grader Celsius. Været er stabilt og varmt, noe som gjør det perfekt for både strandferie og sightseeing. Dette er også en flott tid for å oppleve kretisk kultur, da det er flere festivaler og arrangementer på øya.

Juni

Juni er en annen fantastisk måned å besøke Kreta, med temperaturer som ligger mellom 19 og 28 grader Celsius. Dette er en flott tid for soling, bading og vannsport, samt å utforske øyas mange attraksjoner.

Juli

Juli er den varmeste måneden på Kreta, med temperaturer mellom 22 og 30 grader Celsius. Dette er høysesongen for turisme, så forvent større folkemengder og høyere priser. Men det er også en fantastisk tid for strandferie og sommerfester.

August

August er en annen veldig varm måned på Kreta, med temperaturer som ligger mellom 23 og 29 grader Celsius. Dette er fortsatt høysesong, og øya tiltrekker seg mange turister. Det er en flott tid for strandferie, men vær forberedt på varmen.

September

September er en populær måned for å besøke Kreta, da temperaturene er litt mildere enn i juli og august, og ligger mellom 19 og 27 grader Celsius. Været er fortsatt varmt og solrikt, noe som gjør det perfekt for både strandferie og utforsking av øya.

Oktober

Oktober er en fin tid å besøke Kreta, da været er fortsatt behagelig og temperaturene varierer mellom 15 og 23 grader Celsius.

November

November markerer begynnelsen av lavsesongen på Kreta, men været kan fortsatt være relativt mildt, med temperaturer mellom 12 og 19 grader Celsius. Dette er en god tid for å utforske øya uten store folkemengder og nyte de kulturelle og historiske severdighetene i ro og mak. Vær imidlertid forberedt på mer regn og kortere dager.

Desember

Desember på Kreta byr på kjøligere temperaturer, vanligvis mellom 10 og 16 grader Celsius. Dette er en rolig tid på øya, og du vil finne færre turister. Det er fortsatt muligheter for å utforske Kretas rike kultur og historie, men vær forberedt på mer regn og kortere dager. Julemarkedene og -feiringene gir øya en unik sjarm og atmosfære.

For å oppsummere, Kreta har et behagelig klima året rundt, med varme, tørre somre og milde, fuktige vintre. Våren og høsten er ideelle tider for vandring og sightseeing, mens sommeren er perfekt for soling og bading. Uansett når dere velger å reise, vil Kreta tilby en rekke spennende aktiviteter og opplevelser som passer for enhver smak.

Fantastiske strender og kystlinje

Kreta er berømt for sine nydelige strender og sin blendende kystlinje, som tilbyr en perfekt setting for soling og avslapning. De mest populære strendene, som Elafonisi, Balos og Falassarna, lokker besøkende med sitt turkise vann og gyllen sand. Men Kreta har så mye mer å by på!

For de som søker noe litt utenom det vanlige, kan en tur til Preveli-stranden være en uforglemmelig opplevelse. Her møter en frodig palmeskog elven som slynger seg elegant ut i det glitrende Middelhavet. Dette unike landskapet er virkelig et must-see når man besøker Kreta, og det vil utvilsomt bli et høydepunkt på ferien.

Kretas kystlinje er også spekket med små, bortgjemte viker og hemmelige perler, som bare venter på å bli utforsket. Vi anbefaler derfor at du pakker med deg snorkelutstyret, og gjør deg klar for å oppdage et fargerikt og spennende undervannsliv som yrer under havoverflaten. Kreta er rett og slett et drømmereisemål for strandentusiaster og eventyrlystne sjeler!

Familievennlig ferieparadis

Kreta er et ideelt reisemål for familier, da øya tilbyr et bredt spekter av barnevennlige aktiviteter og attraksjoner. Fra badeland og dyreparker til familievennlige strender, finnes det noe for enhver smak og alder.

Når det gjelder overnatting for familier på Kreta, kan områdene Platanias, Agia Marina og Rethymnon anbefales. Disse stedene har et rikt utvalg av fasiliteter og strender som passer både store og små. I tillegg ligger de i nærheten av mange av øyas hovedattraksjoner, noe som gjør dem til perfekte utgangspunkt for å utforske Kreta sammen.

En annen flott attraksjon for familier er Cretaquarium i nærheten av Heraklion. Her kan dere beundre et imponerende utvalg av Middelhavets sjøliv, fra små, fargerike fisker til majestetiske haier. Dette er en lærerik og fascinerende opplevelse for både barn og voksne.

For en actionfylt dag med masse vannmoro, kan Limnoupolis Water Park varmt anbefales. Her finner dere et stort utvalg av vannsklier, bassenger og lekeområder som garantert vil underholde hele familien i timevis. En dag i badelandet er en perfekt måte å kjøle seg ned på, og samtidig skape minner som varer livet ut.

Mat, drikke og shopping

Dakos

Kretas kulinariske scene er noe du virkelig ikke bør gå glipp av. Med et vell av lokale spesialiteter og smaksrike retter, er det noe for enhver smak. Prøv dakos (tørket brød med tomat og fetaost) eller souvlaki, en gresk klassiker med grillet kjøtt og grønnsaker på spyd. Stift også bekjentskap med stamnagathi, en viltvoksende grønnsak som er særegen for Kreta. Sørg for å besøke lokale tavernaer og kaféer for å oppleve den autentiske smaken av Kreta, og ikke glem å prøve øyas berømte olivenolje og honning – de er virkelig i en klasse for seg.

Etter å ha utforsket de kulinariske herlighetene Kreta har å tilby, kan du ta turen til øyas butikker og markeder for å finne unike og håndlagde skatter. Kreta er kjent for sine keramikkverksteder, hvor dyktige håndverkere skaper vakre keramiske boller, vaser og andre gjenstander. Lokalt produserte olivenoljer er også populære blant besøkende, og du vil finne et stort utvalg av kvalitetsoljer å velge mellom. Tradisjonelle tekstiler er også en del av Kretas håndverksarv, så hold øynene åpne for vakre vevde tepper, broderte puter og andre tekstilprodukter.

Byene Chania og Rethymnon er spesielt kjent for sine shoppingmuligheter, med et bredt utvalg av butikker og markeder som tilbyr alt fra lokal kunst og håndverk til smykker og mote. Utforsk de sjarmerende gatene og handle gaver og suvenirer til venner og familie hjemme, eller kanskje noe spesielt til deg selv for å minne deg om din uforglemmelige reise til Kreta.

Utforsk Kreta med bil

Samaria-kløften, Kreta

Å leie en bil er en fantastisk måte å utforske Kreta på, og gir deg friheten til å oppleve både den imponerende kystlinjen og det vakre, frodige innlandet på egenhånd. Kreta har et godt veinett, så det er enkelt og trygt å komme seg rundt. Selv om det kan være lurt å planlegge ruten på forhånd, vil spontane stopp og avstikkere uten tvil føre til noen av de mest minneverdige øyeblikkene på turen.

Pakk en piknik-kurv og legg ut på en kjøretur til den spektakulære Samaria-kløften, som med sine 16 kilometer er Europas lengste kløft. Dette er et ideelt sted for en uforglemmelig vandring, omgitt av Kretas dramatiske naturlandskap. Etter vandringen kan du slappe av og nyte en velfortjent lunsj i skyggen av de gamle trærne.

For en autentisk opplevelse av lokal kultur, besøk den sjarmerende landsbyen Spili, kjent for sin fantastiske fontene med 19 løvehoder som spyr vann fra kilden Kefalovrisi. Spili er også et ypperlig sted å ta en pause fra kjøringen og utforske de trange gatene, smake på lokale delikatesser og besøke små, familiedrevne butikker som selger håndlagde varer.

En annen fordel med å utforske Kreta med bil er muligheten til å oppdage skjulte strender og hemmelige viker som ligger utenfor allfarvei. Styr unna de travle turistområdene og finn din egen private paradis for en dag med sol, sand og krystallklart vann. Uansett hvor du velger å kjøre på Kreta, vil du bli møtt med fantastiske landskap, varme mennesker og utallige oppdagelser som vil gjøre turen uforglemmelig.

Dagsturer og øyhopping

Santorini

Kreta er utvilsomt en fantastisk øy, men hvis dere vil se mer av hva Hellas har å by på, er det mange muligheter for spennende dagsturer og øyhopping. Under lister vi opp noen av de mest populære og mest praktiske målene for en dagstur fra Kreta.

 1. Santorini (Thira)
  Det perfekte stedet for par og bryllupsreiser, Santorini er kjent for sine dramatiske landskap, fantastiske solnedganger og hvite klipper med blå tupper. Du kan enkelt reise til Santorini fra Kreta med ferge, og turen tar mellom to og fire timer.
 2. Elafonissi
  Dette er den nærmeste øya til Kreta og er forbundet med en lagune og strand. Elafonissi har krystallklart vann, og du kan gå fra den ene siden av lagunen til den andre. Dette er et populært reisemål for dagsbesøk fra Kreta.
 3. Gavdos
  For eventyrere som liker å komme seg utenfor allfarvei, er Gavdos en liten, uberørt gresk øy som ligger på det sørligste punktet i Europa. Gavdos er et uoppdaget paradis med hvite sandstrender, tette furuskoger og skjulte viker. Fergeforbindelser går fra Chora Sfakion, og det tar omtrent en time å nå Gavdos.
 4. Ios
  Kjent for sitt livlige natteliv, er Ios en av de nærmeste øyene til Kreta og et vakkert reisemål for unge reisende og ryggsekkturister. Du kan reise til Ios fra Heraklion havn med ferge, og turen tar omtrent tre timer.
 5. Karpathos
  Et ideelt reisemål for naturelskere, Karpathos byr på spektakulære landskap, uberørte strender og fantastiske turmuligheter. Denne lite kjente øya har unngått masseturisme, noe som gjør det til et perfekt sted å slappe av og utforske øyas tradisjonelle landsbyer og kultur. Fergeforbindelser går fra havnene Heraklion og Sitia i Kreta, med krysningstider som varierer fra fire og en halv til åtte timer.

Natteliv og arrangementer

For dere som er interessert i natteliv, er det et mylder av muligheter på Kreta. De mest kjente byene for fest og moro er Chania, Rethymnon og Heraklion, som alle har et livlig uteliv med et variert utvalg av barer, klubber og restauranter som passer til enhver smak. Fra små, intime barer med live musikk til store, pulserende danseklubber, så vi dere garantert finne noe som passer for enhver stemning og anledning.

Selv om Kreta er mest kjent for sitt travle sommernatteliv, er det også mye å oppleve i løpet av våren og høsten. Reiser dere utenom høysesongen, vil dere kunne nyte en litt roligere og mer avslappet stemning på Kreta, men likevel ha nok av aktiviteter og arrangementer å delta i. Spesielt i månedene mai, juni, september og oktober er det en rekke kulturelle begivenheter, musikkfestivaler og lokale feiringer som gjør øya levende og engasjerende.

I tillegg til nattelivet og arrangementene, finnes det også mange barer og kaféer som holder åpent til sent på kvelden, hvor dere kan nyte en avslappende drink og kose dere med lokal atmosfære. Dette gir dere muligheten til å bli kjent med Kretas kultur og folkeliv på en mer personlig og intim måte.

Praktiske reisetips

Å være godt forberedt er nøkkelen til en vellykket og minneverdig ferie. For å hjelpe deg med å få mest mulig ut av turen din, har vi satt sammen en punktliste med praktiske reisetips som vil sikre at du er klar for eventyr!

 1. Budsjett: Kreta er et relativt billig reisemål sammenlignet med andre europeiske feriesteder, spesielt når det gjelder mat og drikke. Sett opp et daglig budsjett for å holde oversikt over utgiftene dine og unngå uventede overraskelser.
 2. Valuta: Valutaen som brukes på Kreta er euro, så det er lurt å veksle penger før dere drar dit. Det er også mulig å finne minibanker rundt om på øya for å ta ut kontanter.
 3. Tips: Tips er vanlig på Kreta, og det forventes at dere gir rundt 10 % av regningen som tips på restauranter og barer. Hvis du er fornøyd med servicen, er det en fin måte å vise din takknemlighet på.
 4. Transport: Offentlig transport på Kreta er rimelig og effektiv. Bussene er en god måte å komme seg rundt på øya, men hvis du vil ha mer frihet og fleksibilitet, kan du også vurdere å leie en bil.
 5. Elektrisitet: Strømnettet på Kreta er 220-240 volt, og stikkontaktene er av typen F, som er den samme som i Norge. Du trenger derfor ikke en adapter for å lade elektroniske enheter.
 6. Vann: Selv om vannet fra springen generelt er trygt å drikke på Kreta, anbefales det å kjøpe flaskevann for å unngå eventuelle mageproblemer.
 7. Sikkerhet: Kreta er et trygt reisemål, men det er alltid lurt å ta forholdsregler. Oppbevar verdisaker i en safe på hotellet og vær oppmerksom på omgivelsene dine, spesielt i travle turistområder.
 8. Språk: Det offisielle språket på Kreta er gresk, men mange lokale snakker også engelsk. Det er alltid en god idé å lære noen grunnleggende greske fraser som “takk” (efharisto) og “god morgen” (kalimera) for å vise respekt og interesse for den lokale kulturen.

Hotellanbefalinger for en minneverdig opplevelse på Kreta

For å gjøre planleggingen av turen enda enklere, har vi samlet noen hotellanbefalinger som passer ulike behov og ønsker. Disse hotellene er alle populære valg på Booking.com og har en rating på minst 8,0. Velg det som passer best for deg og dine reisefølges behov.

For par

Hotel Amphora

Dette sjarmerende hotellet ligger i hjertet av Chania og tilbyr en romantisk atmosfære med vakker utsikt over den gamle venetianske havnen. Med komfortable rom og en fantastisk beliggenhet er dette hotellet ideelt for par som ønsker å utforske Chania by og dets historie og kultur.

Bestill et rom på booking.com: Hotel Amphora

For familier

Creta Maris Resort

Dette familievennlige feriestedet ligger i Hersonissos og tilbyr en rekke fasiliteter for barn og voksne. Her finner dere et stort badeland, barneklubber, minigolf og en privat strand. Med romslige rom og suiter er dette stedet ideelt for familier som ønsker å nyte en komfortabel og morsom ferie på Kreta.

Book et opphold på booking.com: Creta Maris Resort.

For vennegrupper

Olive Green Hotel

Dette miljøvennlige boutiquehotellet i Heraklion er ideelt for vennegrupper som ønsker en sentral beliggenhet for å utforske Kreta. Hotellet har en urban atmosfære, moderne fasiliteter og en bar som serverer lokale øl og viner.

Bestill et rom med booking.com: Olive Green Hotel

For enslige

Lato Boutique Hotel

Dette stilfulle boutiquehotellet ligger i Heraklion og tilbyr en koselig atmosfære og en førsteklasses beliggenhet for enslige reisende som ønsker å utforske byen og Kreta. Hotellet har en takterrasse med panoramautsikt og en restaurant som serverer deilige kretiske retter. Det er også et flott sted for å møte andre reisende og utveksle tips og historier om deres opplevelser på øya.

Bestill et rom med booking.com: Lato Boutique Hotel

Så, kjære leser, som du ser, er Kreta et fantastisk reisemål med noe for alle. Med sin rike historie, vakre strender, deilige mat og spennende aktiviteter, er det ikke rart at denne greske øya er så populær blant reisende fra hele verden. Vi håper dette blogginnlegget har gitt dere nyttig informasjon og inspirasjon til deres eget eventyrlystne reise til Kreta. Lykke til og god reise!

Se også:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *